Povijest

Academico kao druženje

Academico kao pojam povezan s današnjom udrugom, prvi puta se spominje u rujnu 2007. godine. Naime, grupa mladih Brođana koji su se upravo vratili sa studija diljem Hrvatske, organizirala je druženje mladih akademski obrazovanih građana Slavonskog Broda. Cilj je bila dobra zabava, ali i povezivanje mladih Brođana radi uključivanja u društveni život grada iz kojega su za vrijeme studija izbivali.

Glavni pokretač ove grupe bio je Hrvoje Gačić koji će kasnije postati i prvi predsjednik udruge. U ovih pionirskim nastojanjima uz njega se posebno ističe Mario Šokić, budući dopredsjednik udruge te Ivan Brumnić, budući član upravnog odbora udruge.

Druženje se imalo održati na Poloju 15. rujna 2007. godine, međutim građevinski radovi spriječili su održavanje Academica na dogovorenoj lokaciji, te su se organizatori našli u velikim problemima. Tu uskače izvjesni Glista (g.Gajer) koji organizatorima prepušta svoju živopisno uređenu splav, na kojoj se prvi Academico na kraju i održava.

U svakom slučaju druženje nazvano Academico utrlo je put kasnijoj udruzi.

Ideja

Ideja o osnivanju udruge nastaje u proljeće 2008. godine. Sjećanje na datum je nepovratno izgubljeno... Jedino što zasigurno znamo je da je taj dan igrana završnica Lige prvaka (polufinale ili četvrtfinale) a jedan od klubova bio je Chelsea. Kao mnoge druge dobre ideje i do ove se došlo u birtiji (caffe bar Jack Daniel's) nakon nekoliko rundi Žuje (prije pet nego četiri).

U sklopu standardne rasprave o aktivnijem angažmanu u lokalnoj zajednici, kao način pomoći mladim ljudima koji si zbog loših uvjeta ne mogu priuštiti daljnje školovanje, rodila se ideja o osnivanju udruge koja bi kanalizirala potrebe za stipendiranjem prema gospodarskim subjektima i institucijama.

Jedan od prisutnih tada je skepčno rekao: "Ako vi osnujete udrugu, ja ću se prvi učlaniti!"

I učlanio se! ;)

Nakon ove večeri glavni preduvijeti su bili tu. Imali smo ime, imali smo ideju, imali smo volju. Trebalo je to "samo" provesti u djelo.

Osnivanje

O provođenju ideje o osnivanju u djelo, čekalo se do kasne jeseni 2008. godine. Odlučili smo da se ljeto odradi onako kako treba, dakle s mnoštvom druženja budućih članova udruge, promišljanjima o mogućim akcijama koje bismo provodili, potvrđivanju i opovrgavanju mnogih teza iz područja fizike, kemije, mehanike te ostalih grana znanosti koje nam nisu baš bliske. Početkom rujna, točnije 06.09.08. organizirali smo do tada najmasovnije druženje budućih članova udruge na Poloju (pics) kojem je nazočilo preko 100 mladih i nešto starijih gostiju koji su se uz tamburicu, roštilj i hladna pića družili do ranih jutarnjih sati. Pozdravnim govorom gostima najavljeno je i službeno pokretanje postupka osnivanja udruge te da je gostima omogućeno ispunjavanje pristupnice za članstvo u udruzi. Mnogi su to i učinili te smo, potaknuti velikim interesom za članstvo, tokom rujna ozbiljno prionuli izradi statuta i registraciji iste pri Uredu državne uprave u Sl.Brodu. Nakon što su zadovoljeni svi formalni i neformalni preduvjeti, Udruga Academico je službeno počela disati 22.10.2008. godine kada je upisana u Registar udruga pod matičnim brojem 12001095.

Prvi koraci

Nakon osnivanja prvi korak vrijedan spomena je otvaranje sjedišta udruge u Zagrebačkoj 181. Ovdje najviše treba zahvaliti članu Upravnog odbora Branku Godiću i njegovim roditeljima koji su poslovni prostor u prizemlju obiteljske kuće velikodušno prepustili udruzi na korištenje. I to bez naknade. Za svaku pohvalu. Sjedište udruge službeno je otvoreno 12. prosinca 2008. godine. Otvorenju je prisustvovalo dvadesetak najaktivnijih članova udruge.

28. siječnja realizirali smo prvu veću humanitarnu akciju u kojoj smo jednoj brodskoj sedmeročlanoj obitelji s jednim roditeljem pomogli nabavkom potrebnih stvari. Akcija je realizirana sredstvima udruge i uz pomoć donatora Ecos d.o.o. i Mobilar d.o.o., te je nabavljen plinski štednjak, zamrzivač, četiri kuhinjske stolice i trosjed s dvije fotelje. Na ovu akciju smo iznimno ponosni jer smo pomogli iznimno čestitoj i poštenoj obitelji koja se poštenjem, radom i ulaganjem u obrazovanje, svim silama bori da izađe iz neimaštine.