Vijesti‎ > ‎

Banka vremena

objavio 16. tra 2013. 00:08 Stjepan Aščić   [ ažurirano 16. tra 2013. 00:08 ]

Poziv na predavanje
EKONOMIJA ZAJEDNIŠNTVA
KROZ  BANKU VREMENA
Predavač: Danijela Poropat

U ime udruge Ura po Ura i PRONI Regionalnog informativnog centra za mlade prenosimo Vam poziv na predavanje.

„Ura po ura“ iz Pule u suradnji sa PRONI Centrom/Regionalnim informativnim centrom za mlade Osijek, poziva sve zainteresirane na predavanje: “Banka vremena.” Predavanje će se održati u četvrtak 18. travnja 2013. god. u 18.30 sati,  u prostoru Info-centra za mlade Osijek, Ribarska 1. Predavačica je Danijela Poropat iz Udruge “Ura po Ura” iz Pule koja će vam pružiti informacije o “Banci vremena” i načinu njezina funkcioniranja te prenijeti svoje iskustvo.

Što je Banka vremena? Najkraće rečeno, burza za razmjenu usluga.

U banku vremena ne ulaže se novac, već vrijeme. Temelji se na razmjeni: svatko tko se učlani donosi određenu količinu slobodnog vremena i znanja koje je spreman podariti zajednici, a za uzvrat dobiva jednaku količinu vremena ili određene pomoći. Članovi banke vremena mogu biti pojedinci ili organizacije. Ovo postaje sistem građenja zajednice koja se obogaćuje dobrom voljom, pažnjom, povjerenjem i suosjećanjem. S bankom vremena, djela dobrote su svakodnevno prepoznata kao važan doprinos za dobrobit svih. U zajednici, ljudi se okreću jedni prema drugima. Svatko ima nešto za dati.
Unatoč tome što ponekad nemamo novaca, mi još uvijek imamo jedni druge. To je temeljna spoznaja na kojoj se bazira banka vremena. U volontiranju ovaj sustav je otišao korak dalje: ovdje svaki sat uloženog vremena proizvodi najmanje dva, jer svaka gesta dobročinstva širi krugove davanja i primanja. U banci vremena svi daju i svi dobivaju. 

Predavanjem želimo zainteresiranima pružiti informacije o “Banci vremena” i načinu njezina korištenja u praksi i svakodnevnom životu. Dolazak na uvodno predavanje je besplatan i omogućuje svima koji se žele družiti da pri tome nešto i nauče. 

Ukoliko imate pitanja ili trebate dodatne informacije možete  se javiti na 
e-mail: nenad.petes@os.t-com.hr ili na tel: 098/830 479.
Ċ
Stjepan Aščić,
16. tra 2013. 00:08
Comments